Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csomók innen-onnan képes leírás - Makramé - Csomózás.tlap.hu
részletek »

Csomók innen-onnan - Makramé - Csomózás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: makrame.tlap.hu » Csomók innen-onnan
Keresés
Találatok száma - 6 db
Csomó, mint mértékegység

Csomó, mint mértékegység

"...Nevét a hajók sebességének mérési eljárása alapján kapta. Egy zsinórhoz kötött, lesúlyozott, lapos fadarabot dobtak a vízbe. A zsinóron szabályos közönként csomó volt. A fadarab a vízben nagyjából ugyanott maradt, úgy volt megkötve, hogy ernyőszerűen befordult a haladási irányra merőlegesen, miközben a hajó előrehaladtával egyre több madzag tekeredett le. Fél perc idő alatt a tengerész számolta, hogy hány csomó fut át az ujjai között. A csomók 47 láb 3 hüvelykre (vagyis 14,40 méterre) voltak egymástól, vagyis a tengerész ujjának súrlódását (a kézi log elmozdulását) is figyelembe vették..."

Csomógyűjtemény

Csomógyűjtemény

Ezen csomók, hurkok nagy része felhasználható a kézművességben is: angol mentőhurok, állóhurok, Builin csomó, csúszóhurok, dobókötélcsomó, dupla csúszóhurok, dupla ívelt kettős csomó, egyszerű csomó, cserkész csomó, félszorító, halászcsomó, horgonycsomó, hosszabbító csomó, hurokcsomó, ikerhurok a kötél közepén, ívelt kettős csomó, kígyócsomó, kofa csomó, kötélrövidítő csomó, kötélvéget elkötő csomó, matrózülés, mentőhurok, nyakkendő, nyolcascsomó, perec...

Csomók hajósoknak

Csomók hajósoknak

"...Reményeink szerint sikerül kellemes időtöltést szereznünk, a kezdő csomókészítőknek talán tudunk segítséget nyújtani, a haladóknak pedig, reméljük mutatunk új csomókat. Aki nagyon belejön a csomózásba, máris készíthet egyedi tervezésű csomótáblákat!... ...Kikötő nyolcas: Mint a neve is mutatja és a képeken is látható, ezt a kötést az elsők között érdemes megtanulni, mert ezzel lehet bikához kikötni. Megkötése igen egyszerű, a feszesen tartott kötelet nyolcas alakban a bikára tekerjük (tetszőleges számban), majd az utolsó körnél a szabad véget a hurok alá fordítjuk (-2-). Ez után a szabad szárat csak jól meg kell húzni, és máris kikötöttünk... ...Takács csomó: Ez egyfajta kötélhosszabbító eljárás, amely nagy segítség lehet, ha például a kötelünk nem elég hosszú. Csak arra kell odafigyelni, hogy a két csomó szárai, oldalanként párhuzamosan húzódjanak egymás mellett. Tehát ha az egyik oldalon mindkét szár a hurok alatt húzódik, akkor a másik oldalon mindkettő a hurok felett. A lényeg, hogy mindkét oldal szimmetrikus legyen (ettől függetlenül ez két közönséges csomó, egymáson)..."

Csomók videón

Csomók videón

A horgászáshoz használatos csomókat, kötéseket tanító videókat gyűjtöttek össze erre az oldalra: Albright kötés, Droppen hurok, Duncan hurok, Nyolcas csomó, Huffnagel csomó, Módosított Clinch csomó, Jansik Special kötés, Nail csomó, Rapala kötés, Palomar csomó, Perfection hurok...

Gordiuszi csomó

Gordiuszi csomó

"...Egy ókori monda a következőket meséli el róla. Az egykoron a mai Törökország területén fennállt Phügia (mai magyar olvasatban Frigia) királya, Gordeusz, országának egyik városában, Gordeonban saját szekerének a gyeplőszárait számtalan kibogozhatatlan csomóval odakötözte a járomhoz (igához), hogy halála után senki ne használhassa. A frígiaiak szerint az összebogozott csomóhoz egy isteni jóslat fűződött, mely szerint az lesz Ázsia ura, aki kibogozza a gyeplőszárak áttekinthetetlenül egymásba fonódó csomóját. Megbirkózni azonban hosszú időn át senkinek sem sikerült a feladattal..."

Könyv a csomókról

Könyv a csomókról

"...A csomókról szóló könyvekben napjainkig több száz csomót ismertettek. Ezek közül 50-nek a kötésmódját, alkalmazását, néhány esetben a történetét is megtalálhatjuk a könyvben, mely ábrák segítségével mutatja be a csomókészítés főbb szakaszait. Egyszerű, de sokoldalúan felhasználható csomókat ismerhetünk meg. Olvashatunk emellett a kötelek fajtáiról, tárolási, kezelési módjukról, valamint azokról a szerszámokról, amelyekkel a kötélmunkák könnyebben elvégezhetők. A használatot segítik az oldalszéleken található eligazító ábrák, a részletes tartalom és..."

Tuti menü