Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az első lépések - csomók, minták képes leírás - Makramé - Csomózás.tlap.hu
részletek »

Az első lépések - csomók, minták - Makramé - Csomózás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: makrame.tlap.hu » Az első lépések - csomók, minták
Keresés
Találatok száma - 12 db
1212 technika

1212 technika

"Az 1212 technikában általában csak két szín van. Ez a háttérszín (hsz) és a minta színe (msz). Olyasmi, mint a betűs technika...Honnan ismered fel hogy 1212 technika? Egyszerűen: A sorokban nem ugyanannyi csomó van (ahogy az a betűs technikában van) Más szóval, ez egy "átlagos" minta. Így rengeteg féle mintát meg lehet csinálni vele. Ez tényleg egy olyan eset, hogy akkor ha le tudod rajzolni, meg is tudod csinálni. Néhány minta felhasználja az 1212 technika elemeit, de amint több mint két szín van benne, már nem lesz 1212 technika. Azért hívják 1212 technikának, mert a szálak általában ebben a sorrendben vannak, amiben az 1 általában a háttérszín, a 2 pedig a minta színe. A legkülönlegesebb a mintában az, hogy a szálak soha nem cserélnek sorrendet..."

Befejezés

Befejezés

Az oldalon 3 különféle karkötő befejezési módot ismerhetünk meg. 1. 3-as fonás: "Talán a hármas fonás a legegyszerűbb és legelterjedtebb módja a karkötő befejezésének, amivel könnyedén fel tudjuk kötni a karkötőt a csuklónkra. Illetve mégsem annyira egyszerű, hiszen félkézzel kell ügyeskednünk - vagy megkérünk rá valakit..." 2. Hurok - dupla 3-as fonat: "Ennél a befejezési módnál már a szálak számolásakor oda kell figyelnünk. Az ún. szimmetrikus mintájú karkötőknél alkalmazhatjuk. Mivel a karkötőt egy hurok készítésével kezdjük, a fonalakat úgy kell levágnunk, hogy az egyik végüknél nem vágjuk el őket, így fele annyi, de dupla hosszú szálakból dolgozunk..." 3. Hurok - gyöngy: "A karkötő készítése ugyanúgy egy hurokkal kezdődik, mint az előző befejezési módnál, viszont a másik végén nem hármas fonatot használunk, hanem a fonalakra egy kellő nagyságú gyöngyöt húzunk, ami belefér a hurokba, de nem csúszik ki könnyen belőle..."

Betűs technika

Betűs technika

"A technika annyin alapul, hogy van egy főszál és azzal kell végigcsomózni a mellékszálakon. Ahhoz, hogy egy mintát kialakítsunk, a mellékszálakkal átfedéseket, azaz a főszálra készített csomókat csinálunk.A technikában nincsenek váltócsomók." Az oldalon egy ábra is található a betűs technika alapokhoz, ahol az összes betű meg van "rajzolva".

Indiáncsomók

Indiáncsomók

Az oldalon megismerhetjük a 4 apacsomót, amit az indiáncsomózásnál használunk, valamint az úgynevezett átmenő csomót, középcsomót és félcsomót. A kellékek résznél a fonalak vannak bővebben tárgyalva. Ezen az oldalon 2 fajta befejezési móddal ismerkedhetünk meg: fonás és összekötés.

Indiáncsomózási alapok

Indiáncsomózási alapok

Az oldalon az indiáncsomózás alapjaival ismerkedhetünk meg. Elsőként az előkészületekről esik szó, majd arról, hogy milyen eszközök szükségesek a csomózáshoz.Aztán megismertet minket az alapcsomókkal, ami tulajdonképpen 4-féle csomófajta variálása. Ezek a következők: balról jobbra kötött csomó, jobbról balra kötött csomó, balról indított váltócsomó, jobbról indított váltócsomó. Ezen kívül szó van még az átfedőcsomóról és a középcsomóról, valamint az egyszerű kettős csomóról. Minden csomóhoz két szál fonal szükséges, az egyik a főszál, a másik a mellékszál. A leírások mellé rajzos ábra is társul.

Lapos csomó

Lapos csomó

Az oldalon a makramé egyik alapcsomóját, a lapos csomót tanulhatod meg, illetve a lapos csomóból kialakuló úgynevezett egyenes mintát. Ehhez egy részletes leírás és egy szemléletes animáció nyújt segítséget.

Lapos csomó videóval

Lapos csomó videóval

"A lapos csomó az alapcsomók között is a legalapabb alapnak számít! Ebben a cikkben ennek elkészítését követheti nyomon a rajzokon, leíráson és a videón. A lapos csomó és variációi a legtöbb munkadarab alapját képezi, ezért célszerű jól begyakorolni...A lapos csomót lehet jobbról is kezdeni! Ilyenkor a munkamenet a tükörképe a fent leírtaknak! Ezt az alábbi ábrasoron (balról jobbra haladva) követheti nyomon..."

Makramé alapcsomók

Makramé alapcsomók

A Kender Kézműves Kör oldalán a makramé csomói közül 4-gyel ismerkedhetünk meg. Ezek a következők: lapos csomó, sorcsomó, váltott lapos csomó és oldalhurok. A csomók megtanulását nemcsak magyarázat, hanem rajz és/vagy kép is segíti.

Makramé csomózás

Makramé csomózás

"...A lapos csomó vagy páros csomó elkészítéséhez 2 db, kb.1,5 m-es zsinegre van szükségünk. Ne félbe, hanem 40/110 cm arányban hajtsuk ketté a zsineget. Így négy szálat kapunk. A két rövidebb szál lesz a vezetőszál, ez fut középen. (a képen a zöld színnel jelöltek) Erre a két szálra fogjuk ráhurkolni a két hosszabb zsineget, a két szélső szálat. A bal oldali szálat a két középső szál fölé helyezzük keresztben, majd a jobb oldali szállal áthurkoljuk az ábra szerint, és a csomót a két szál együttes meghúzásával felhúzzuk a vezetőszálra. Ez eddig egy fél lapos csomó. (középső ábra) Ezután a ugyanígy csomózunk, csak a jobb oldali szállal kezdjük, és a bal oldalival hurkolunk. Így készítjük váltogatva a bal és a jobb oldali szállal készített fél lapos csomókat..."

Hirdetés
Sorcsomó videóval

Sorcsomó videóval

"A sorcsomó az alapcsomók között fontos szerephez jut (nálunk legalább is). Az ebből készült mintát használjuk a legtöbb munkadarab elkészítésének elején és végén, de sokszor jól jön két különféle minta elválasztására egy munkadarabon belül... Vágjunk 2 db 1 m hosszúságú fonalat. Hajtsuk félbe őket, majd hurkoljuk fel felső fekvésben a fonalakat. Ennél a mintánál mindig van egy vezetőszál, erre hurkoljuk fel a többi fonalat (hurkolófonal). Az ábrázolásnál csak a vezetőszálat jelöltem külön színnel (piros), a többi mind egyforma (kék) a könnyebb érthetőség és nyomon követhetőség kedvéért..."

Spirál

Spirál

Az oldal a spirál mintát mutatja be. Ez a makramé egyik alapmintája és talán a legkönnyebb is. Nagyon kedvelt és ezért nagyon elterjed a spirál minta. Részletes leírás és vázlatos rajz segíti a könnyebb tanulást.

Spirál minta

Spirál minta

"A makramé munkáink során sokféle csomózást alkalmazhatunk, most a spirál mintát létrehozó csomókat mutatom be. A munka során egy rész 4 szálból áll. Természetesen ha a munkánk megköveteli, négyesével növelhetjük a szálak mennyiségét...A bal oldali /világos/ szálat a két középső /piros és sötétzöld/ alatt elvezetjük és a jobb oldali /sötétkék/ felé tesszük...Ha így folytatjuk, akkor 10 csomózás után már szépen látszik a spirál..."

Tuti menü