Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Makramé képes leírás - Makramé - Csomózás.tlap.hu
részletek »

A Makramé - Makramé - Csomózás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: makrame.tlap.hu » A Makramé
Keresés
Találatok száma - 7 db
A makramé szó eredete

A makramé szó eredete

A Terebess Ázsia Lexikonban rövid leírást találunk a makramé eredetéről. Megtudhatjuk honnan indult, és azt is, hogy mikor terjedt el Európában. Arra is ad példát, hogy mi mindent lehet csomózással elkészíteni.

A makramé története

A makramé története

Ezen az oldalon egy kis gyűjteményt, válogatást találunk a makramé történetével kapcsolatban. Bőven nyújt információt a szó jelentéséről, a makramé eredetéről, elterjedéséről. Érdekes leírásokat találhatunk arról, hogy régen mi mindent készítettek csomózással. Természetesen a makramé mai felhasználását is bemutatja. Azt is megtudhatod, hogy miből lehet csomózni!

Makramé is

Makramé is

A Kreatív Kézműves Kör Makó oldalán a sokféle kreatív tevékenység között megtalálható a makramé is. "Makramé:Táska, szőnyeg, kendő, öv, mobiltartó, nyaklánc, szemüvegtok és még rengeteg minden más készíthető makraméval - nem kell hozzá más, csak fonal, spárga vagy rafia, és egy kis kézügyesség. A szálak száma a munka során általában azonos marad, ötletszerűen hozzátenni, elvenni belőlük nem lehet. A makraméban egy sorban használatos szálak száma mindig legyen néggyel osztható..."

Makramé néhány mondatban

Makramé néhány mondatban

"...A makramé ősi csomózási technika, melynek előnye a kötéssel, horgolással szemben, hogy nem igényel semmiféle segédeszközt, csupán a két kezünket. Alapanyagként felhasználható kenderzsineg, szizál, pamutfonal, akrilfonal, de akár bőr is. A varázsa abban rejlik, hogy néhány egyszerű alapcsomó segítségével gyönyörű minták és változatos formák alakíthatóak ki, melyek az alapanyagtól függően általában igen jó tartásúak, így a dísztárgyakon / pl. virágtartó, asztaldísz, makraméval díszített üveg / kívül használati tárgyak, pl. táska, öv, ékszerek is készíthetőek belőle. Makramézás közben azonban célszerű a munkát függőleges helyzetben rögzíteni / pl. szekrény gombján, fogason/ úgy, hogy csomóznunk mindig vállmagasságban kelljen, mert ez a legkényelmesebb, és leghatékonyabb testhelyzet..."

Milyen régi a csomózás?

Milyen régi a csomózás?

"A fonalak egymásba fonása, összecsomózása az emberi kultúra bölcsőjéhez vezethető vissza. Ugyanolyan régi munka, mint a szövés. Az ősember primitív keretben csak olyan szövedékdarabokat készített, amely egy ruhadarabhoz éppen elegendő volt. A szálvégeket, amelyeket a szövéssel már nem tudott megerősíteni, valami módon rögzíteni kellett, hogy a szövés nem rojtolódjék el, s ezt a szálak összekötésével, összecsomózásával érte el. Az ember szép utáni vágyával, értelmének fejlődésével a szálakat nemcsak a szükségességének megfelelően kötözte össze, hanem tetszetős mintákat is teremtett. Ezek szépsége már arra is alkalmassá tette a csomózott szálvégeket, hogy a ruházat díszéül szolgáljanak. Erre látunk példákat az ókori népek közül az asszírok és a pezyák ruházatán..."

Mit jelent: makramé?

Mit jelent: makramé?

A Kislexikon - Lapoda Multimédia oldalán ha rákeresünk a makramé szóra, akkor egy szűk, alapjában véve tárgyilagos meghatározással találkozunk. Megtudhatjuk, hogy mit jelent a makramé szó és azt, hogy milyen nyelvterületről ered.

Néhány mondat a makraméról

Néhány mondat a makraméról

Az oldalon könnyen emészthető leírás található a makramé történetéről, eredetéről. Röviden arról is szó esik, hogy milyen alapanyagokat lehet felhasználni makramézás során. Néhány példa található arról is, hogy mit készíthetünk makramé technikával.

Tuti menü